Jeden
z najstarszych zakładów przemysłowych w naszej gminie. Fabrykę
cukru w Dobrzelinie założono w 1848 roku z inicjatywy hrabiego
Władysława Łubieńskiego. Jej budowa trwała do 1850 roku. W
momencie powstania cukrownia “Dobrzelin” była jedną
z pierwszych w Królestwie Polskim. Wyposażona została w
najlepsze w owym czasie urządzenia przetwórcze i rafinacyjne.
Od 1865 roku (lub1866 roku) fabryka stała się własnością
spółki udziałowej zamienionej na “Dobrzelińskie
Towarzystwo Fabryk Cukru”(1874 rok), na czele którego
stanął J. G. Bloch. Do 1910 roku następował stały wzrost
produkcji w połączeniu z procesem unowocześniania urządzeń
i procesów technologicznych. Jak podaje “Słownik
Geograficzny Królestwa Polskiego”, przerabiano rocznie
około 180000 korcy buraków, zaś obrót roczny wynosił około
10 mln złotych.
W
czasie I wojny światowej w latach 1914–1915 zakład
wstrzymał produkcję.
Odzyskanie
niepodległości i okres między wojenny zaowocowały wzrostem
zapotrzebowania na cukier, co spowodowało dalszy rozwój
fabryki: inwestycje w najnowsze urządzenia i rozbudowę zakładu.
W
pierwszych dniach września 1939 roku cukrownia została
zbombardowana i częściowo spalona. Jej odbudowę rozpoczęto
po wyzwoleniu w 1945 roku. Dzięki ciągłym, choć powolnym
modernizacjom i inwestycją stała się jedną z najnowocześniejszych
fabryk cukru w Polsce.
W
latach 1995–1996 nastąpiło przekształcenie
p. p. Cukrowni “Dobrzelin” w spółkę
akcyjną i przystąpienie do
Mazowiecko—Kujawskiej Spółki Cukrowej z
siedzibą w Toruniu.
Obecnie poziom
rocznej produkcji cukru kształtuje się w granicach
25000–33000 ton. Produkowany asortyment to cukier kryształ i
cukier puder.
Cukrownia zatrudnia 300 osób stałej załogi i około 300
pracowników sezonowych.
|