Gmina Żychlin - wczoraj i dziś

 


Jeden z najstarszych zakładów przemysłowych w naszej gminie. Fabrykę cukru w Dobrzelinie założono w 1848 roku z inicjatywy hrabiego Władysława Łubieńskiego. Jej budowa trwała do 1850 roku. W momencie powstania cukrownia “Dobrzelin” była jedną z pierwszych w Królestwie Polskim. Wyposażona została w najlepsze w owym czasie urządzenia przetwórcze i rafinacyjne. Od 1865 roku (lub1866 roku) fabryka stała się własnością spółki udziałowej zamienionej na “Dobrzelińskie Towarzystwo Fabryk Cukru”(1874 rok), na czele którego stanął J. G. Bloch. Do 1910 roku następował stały wzrost produkcji w połączeniu z procesem unowocześniania urządzeń i procesów technologicznych. Jak podaje “Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego”, przerabiano rocznie około 180000 korcy buraków, zaś obrót roczny wynosił około 10 mln złotych.

W czasie I wojny światowej w latach 1914–1915 zakład wstrzymał produkcję.

Odzyskanie niepodległości i okres między wojenny zaowocowały wzrostem zapotrzebowania na cukier, co spowodowało dalszy rozwój fabryki: inwestycje w najnowsze urządzenia i rozbudowę zakładu.

W pierwszych dniach września 1939 roku cukrownia została zbombardowana i częściowo spalona. Jej odbudowę rozpoczęto po wyzwoleniu w 1945 roku. Dzięki ciągłym, choć powolnym modernizacjom i inwestycją stała się jedną z najnowocześniejszych fabryk cukru w Polsce.

W latach 1995–1996 nastąpiło przekształcenie p. p. Cukrowni “Dobrzelin” w spółkę akcyjną i przystąpienie do Mazowiecko—Kujawskiej Spółki Cukrowej z siedzibą w Toruniu.

Obecnie poziom rocznej produkcji cukru kształtuje się w granicach 25000–33000 ton. Produkowany asortyment to cukier kryształ i cukier puder.

Cukrownia zatrudnia 300 osób stałej załogi i około 300 pracowników sezonowych.