Zajęcia
laboratoryjne na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska
Uniwersytetu Łódzkiego
15 października 19 naszych licealistów
zamieniło się w studentów. Na początek pospacerowaliśmy
sobie wśród zmierzających na zajęcia żaków, oglądając z zewnątrz
budynki, m.in. wydziału matematyki, fizyki, farmacji,
ochrony środowiska, akademika dla cudzoziemców oraz Biblioteki
Uniwersytetu Łódzkiego popularnie zwanej BUŁąJ
Następnie udaliśmy się na pierwsze
nasze warsztaty zatytułowane „Mikroorganizmy – przyjaciele
czy wrogowie człowieka?”, przygotowane i poprowadzone
przez doktorantów z Katedry Mikrobiologii. Wysłuchaliśmy
interesującej prelekcji, po której samodzielnie przygotowaliśmy
preparaty i zaobserwowaliśmy pod mikroskopem drobnoustroje
probiotyczne i odpowiedzialne za procesy fermentacyjne, np. drożdże,
bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus sp.). Obejrzeliśmy też
gołym okiem (wysiane na pożywkach mikrobiologicznych)
drobnoustroje, np. gronkowce. Zwieńczeniem zajęć było
wypełnienie kart pracy. Po krótkiej przerwie odbyły się
drugie warsztaty zorganizowane przez pracowników Katedry
Fizjologii i Biochemii Roślin.
Związki fenolowe to złożona grupa roślinnych
metabolitów wtórnych, istotnych nie tylko ze względu na dużą
rolę jaką pełnią u roślin w odpowiedzi obronnej na
niekorzystne czynniki środowiskowe, ale również z uwagi
na nieocenione właściwości prozdrowotne, co czyni je ważnym
składnikiem diety człowieka. W ramach warsztatów
oznaczaliśmy zawartości związków fenolowych w różnych
naparach herbacianych dostępnych w handlu (ach te pipety i obliczenia!).
Od tej pory wiemy już, które herbaty są najzdrowsze
J
Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników
otrzymał certyfikat. Podczas pobytu na uniwersytecie podejrzeliśmy
studentów odbywających ćwiczenia oraz zwiedziliśmy
pomieszczenia laboratoryjne.
Serdecznie dziękujemy pracownikom Wydziału
Biologii i Ochrony Środowiska za poświęcony nam czas,
przekazaną wiedzę i przemiłą atmosferę.
|